Mitől jó egy fedeles?


Akárki akármit is mond, számít a méret - szóval először is legyen jó nagy - aztán télen, nyáron. szellőzzön igen jól, azonkívül  pedig ne legyen huzatos. Megemlítendő még az a természetesen elvárható igény, hogy ha fúj, meg havazik, kívül a fák erősen hajladoznak, és nyögnek a hó súlya alatt, nekünk bévül az egész födél ne essen a nyakunkba, továbbá sehol se lebbenjen, libegjen, lengjen, vagy nyikorogjék.
Aztán ha éppen veri az ördög a feleségét, legalább mennél kevesebbet halljunk ebből a családi eseményből, szóval ne nagyon kopogjon az eső a födélen, mert az elég idegesítő
Továbbá legyen jó világos, egyenletes megvilágítású, a hirtelen fény árnyék váltások nemigen tesznek jót sem állat, sem ember psychikai egyensúlyának.
Igazán nem is nagyon szükséges az oldalirányú kilátás, a lónak kifejezetten nem szerencsés, ha az ablakokon át bámészkodik, vagy éppen megriadhat valamitől, ami kívül leledzik van ilyesmiből odabent is éppen elég.
A lovas meg foglalkozzon azzal, ami a lábai között van, ne pedig a táj szépségeivel - esetleg elmélázik, elábrándozik, netán hallatlan módon egy szép virágszál leszakajtására szottyanna kedve
Ha mégis elkerülhetetlennek ítéljük az oldalirányú kilátás igényének kielégítését, akkor az ablakok legyenek jó magasan, alsó élük legalább 2,50 m magasan -ha valaki szemlélődni óhajt, hát tegye ilyenkor még figyelemmel kell lenni a megfelelő tájolásra is, lehetőleg a tűző napfény, illetve az alacsonyan, élesen besütő napfénytől  ( déli, nyugati homlokzat) szerintem meg lehet veszni.
Gyógyír : az árnyékolás
Az árnyékmentes, egyenletes bevilágítást, és ugyankkor  legtöbb fényt a tetősíkon elhelyezett bevilágító felületek felől nyerhetjük. Hallottam felvetni az effajta bevilágítást aggályosnak vélni az üvegházhatás okán, nevezetesen félnek az erős felmelegedéstől.
Mikor?.. télen?.. nem olyan nagy baj az, ha akkor egy kicsit melegebb van odabent ... nyáron meg ki van ott?.. mondjuk, ha esik az eső.. de ha a tér megfelelően, huzatmentesen  szellőztetve van, ez nem lehet gond, s kellemesen hűvös lőn.